Valeriu Sepi expune Mitologii personale la Sala Constantin Brâncuși de la Palatul Parlamentului
Valeriu Sepi, percuționist și designer al formației Phoenix, revine în țară relativ recent - după douăzeci și doi de ani de carieră în Singapore - pentru a expune în România.
Absolvent al Facultății de Arte din Timișoara unde a studiat în principal cu Leon Vreme, Valeriu Sepi devine cunoscut la începutul anilor `70 alături de formația Phoenix, unde realizează design-ul celor mai importante discuri și își creează propriul instrument de percuție, unic în muzica rock: caprele.
Expoziția Mitologii personale de la Sala Constantin Brâncuși vine în continuarea celei cu același titlu de la Muzeul de Artă din Timișoara. Cu toate acestea, o parte dintre lucrările prezentate vor fi diferite, unele aflate la prima expunere, altele fiind concepute special pentru spațiul vast al sălii.
Lucrările au fost realizate în ultimii opt ani pe trei continente: în Brazilia - Resurecţia, în Singapore - Geneza, iar în România - Bacanala, reprezentând „o reintegrare a vieții satului în timpul culesului și o paralelă între bacanala balcanică și ciclul anotimpurilor la care am asistat din postura de copil de după război la Valcani” (Valeriu Sepi).
Demersul lui Valeriu Sepi trasează o relație între mitologie, hermeneutică, estetică și experiență personală, astfel că lucrările sale se prezintă ca o colaborare fericită între o cunoaştere de factură ştiinţifică şi cea artistică, pentru că într-un singur plan găsim şi ceea ce numim cunoaştere în sensul adevărat al cuvântului şi ceea ce înseamnă acţiune determinată de desen ca dinamică, tensiune, mișcare și vibrație. La fel ca omul, nici desenul nu poate atinge perfecțiunea, dar se poate apropia de ea tocmai prin punerea în valoare a imperfecțiunilor. Atunci când desenează, Sepi se luptă cu desenul, cu linia aceea care vine din sine și merge înspre sine.
În cei cincizeci de ani de activitate Valeriu Sepi se remarcă în primul rând ca un artist vizual, dar este în acelaşi timp designer, muralist, inginer, muzician, actor, coregraf și profesor de desen în România, Germania, Singapore, Brazilia, Australia, Indonezia, Malaezia, Thailanda, Nepal, locuri unde a expus și unde lucrările sale se găsesc în muzee, galerii și colecții particulare. În România rămâne o legendă prin prezența sa în componența trupei Phoenix, ca unul dintre cei mai longevivi membri și colaboratori.
Expoziția Mitologii personale de la Sala Constantin Brâncuși, Palatul Parlamentului, va fi vernisată joi 9 martie, începând cu ora 18. În deschidere, despre lucrări va vorbi artistul, iar alături de acesta se vor afla Ilie Stepan și Horea Crișovan care vor susține un recital de chitară.
Expoziția rămâne deschisă până în 30 martie.
